عنوان شماره: بهار 87 عنوان به فارسی: بررسی رابطه شاخص تودة بدنی با عود بیماری سینوس پایلونیدال
فایل PDF این مقاله: از صفحه: 85 تا صفحه: 90
خلاصه به فارسی: زمینه و هدف: سینوس پایلونیدال، بیماری شایعی است و درمان اساسی این بیماری، جراحی است .از مشکلات بعد از انجام عمل جراحی وقوع عود بیماری میباشد. در ایجاد عود بعد از جراحی علل زیادی مطرح شدهاند. مطالعات انجام شده در مورد علل عود بعد از عمل ناچیز میباشد. با این مطالعه به رابطه چاقی و میزان عود بیماری پایلونیدال میپردازیم.
مواد و روشها: مطالعهای تحلیلی از نوع مورد ـ شاهدی بر روی 233 بیمار قابل پیگیری طی سالهای 1382-1385 در بیمارستانهای لقمان حکیم و بیمارستان امام حسین تهران انجام شد. کلیه بیماران دچار سینوس پایلونیدال که تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند، وارد مطالعه و بدو گروه تقسیم شدند. گروهی که دچار عود بیماری بودند به عنوان گروه مورد و گروهی که عود نداشتند به عنوان گروه شاهد، در نظر گرفته شدند. با شیوة همسانسازی کردن دو گروه مورد تحقیق اثر متغیرهای مداخلهگر تا حد امکان در دو گروه مورد و شاهد، حذف گردید. بیماران با BMI<25 وزن نرمال و بیماران با BMI ≥ 25، چاق در نظر گرفته شدند و متوسط زمان پیگیری بیماران 21 ماه (36-6 ماه) بود. یافتههای به دست آمده، با کمک نرم افزار SPSS و تست آماری کای اسکوار مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: بیشتر بیماران در گروه سنی 20 تا 29 سال قرار داشتند و نسبت مرد به زن در بیماران جراحی شده 4 به 1 بود. 33% بیماران مورد مطالعه مبتلا به آکنه بودند و20 % بیماران سابقة خانوادگی سینوس پایلونیدال داشتند. میزان عود بعد از عمل در روش جراحی باز نسبت به بسته کمتر بود و این کاهش از نظر آماری معنیدار بود (P=0.02). 22 بیمار (5/9%) از 233 بیمار مورد مطالعه دچار عود شدند. از 137 بیمار با BMI نرمال 8 نفر (5%) دچار عود شدند و از 96 بیمار چاق 14 نفر (14%) دچار عود شدند. از نظر آماری میزان عود سینوس پایلونیدال با چاقی رابطه معنیداری داشت .
نتیجهگیـری: چاقی بعنوان یک فاکتور در ایجاد عود بیماری پایلونیدال مؤثر است.