عنوان شماره: پاییز 1402 عنوان به فارسی: بررسی و مقایسه میزان هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران دیابتی با و بدون آمپوتاسیون اندام تحتانی
فایل PDF این مقاله: از صفحه: 25 تا صفحه: 30
خلاصه به فارسی: زمینه و هدف: دیابت شایعترین بیماری غدد درونریز است که شیوع روز افزونی در جهان داشته و مهمترین علت قطع غیرتروماتیک اندام میباشد. آمپوتاسیون یکی از مشکلاتی است که در این بیماران ایجاد میشود. برهمین اساس مطالعه حاضر با هدف تعیین و مقایسه هموگلوبین گلیکوزیله بین دو گروه با و بدون آمپوتاسیون اندام تحتانی در بیماران مبتلا به زخم دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان شهید بهشتی قم انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع مورد - شاهدی بود، جامعه پژوهش بیماران مبتلا به زخم دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان شهید بهشتی قم در سال ۱۳۹۷-۱۳۹۸ بودند. در کل تعداد 262 نفر بیمار (127 نفر در گروه بیماران دیابتی با آمپوتاسیون و 135 نفر در گروه بیماران دیابتی بدون آمپوتاسیون) بررسی شدند. در نهایت تمامی اطلاعات کلینیکال و پاراکلنیکال بیماران از پرونده بیماران استخراج شد و بین دو گروه تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: بین جنسیت، سن و مدت زمان بستری در دو گروه تفاوت معنادار وجـود نداشت (P > 0.005) و دو گـروه با یکدیگر همگـن بودند، ولیکن بین شاخص توده بدنی، هموگلـوبین گلیکوزیله و قندخون ناشتا در دو گروه تفاوت معنادار وجود
داشت (P < 0.005) و در گروه بیماران مبتلا به بیماری دیابت با آمپوتاسیون بالاتر بود.
نتیجهگیـری: با توجه به ایتکه یافته¬های ما نشان داد که قندخون و هموگلوبین گلیکوزیله و همچنین شاخص توده بدنی بین دو گروه با و بدون آمپوتاسیون تفاوت آماری معناداری دارد. در این راستا لازم است که بیماران نه تنها رژیم متعادل غذایی داشته و سبک زندگی خود را متناسب با بیماری تصحیح نمایند، بلکه حرکات ورزشی مناسب را نیز انجام دهند.
کلمات کلیدی به فارسی: هموگلوبین گلیکوزیله، آمپوتاسیون، دیابت، زخم دیابتی